LA TAULA DELS FELIÇOS

I és que les persones estem destinades a experimentar tant les alegries de la vida com la seva part obscura

De vegades he imaginat qui convidaria si volgués asseure en una taula només les persones que realment fossin felices: gent que m’hagi trobat al llarg de la vida, tant personal com professional i que pensi que són felices. T’ho imagines? A quanta gent aconseguiries reunir: dos, cinc, deu… En visualitzes la cara? En saps els noms?

No és gens fàcil d’omplir una taula amb gent feliç; a més, a mi el que em passa sovint és que quan ja hi tinc uns quants noms apuntats, llavors resulta que a un o altre dels convidats els passa alguna cosa: pateixen una greu malaltia, se’ls mor un fill, els acomiaden de la feina, tenen un accident,… En  canvi, no he tingut mai cap problema per omplir qualsevol altre tipus de taula: amb amargats, obsessius, agressius, passius, victimistes, histèrics, … Ja saps a quins tipus de persona em refereixo, no? De ben segur que tu també l’ompliries ràpid, aquest tipus de taula.

I és que les persones estem destinades a experimentar les alegries de la vida, però també la seva part més obscura: les desil·lusions, l’envelliment, la malaltia, la pèrdua, la falta de sentit, la mort,… A la vida ningú no està exempt de res, tot hi té cabuda. La Maria, una pacient de 35 anys, em deia que ella ja no volia patir més a la vida, que ja n’havia tingut prou. Que amb els dos avortaments provocats a causa de greus malformacions genètiques al fetus, ja havia cobert l’expedient. I és que ens voldríem estalviar el dolor i el patiment que ens provoca, però la realitat és obstinada.

A la vida tots passem èpoques de fragilitat, de tragèdies, d’avorriment, d’inseguretat… És inevitable, com també és inevitable passar èpoques d’eufòria, de felicitat, de satisfacció, de plaer… La vida és única i no podem fer res més que sentir-la i gaudir-la en tota la seva plenitud. I adonar-nos que la felicitat també està en la seva part fosca.

Camí Recasens Massagué · psicòloga sanitària, terapeuta familiar i experta en psiconeurologia aplicada