Com aixecar-se d’hora i ser imparable

20120609-Lluvia-Vapor-y-velocidad“Llevar-se d’hora fa que un sigui sa, ric i savi”. Aquesta frase de Ben Franklin va ser rebatuda per Mark Twain: “No confieu en els beneficis de llevar-se d’hora, com diu l’enamoradís de Franklin”. També tenim el nostrat “Si ens llevem d’hora, ben d’hora, serem imparables” de Pep Guardiola. Sigui com sigui, però,  és evident que amb el ritme de vida que portem la majoria de nosaltres: feina de com a mínim vuit hores, fills, parella, casa, transport, oci, etc… aixecar-se d’hora pot ser una experiència saludable.

No es tracta d’aixecar-se d’hora per començar abans una jornada frenètica d’activitat. Es tracta d’aixecar-se abans per centrar-nos en el dia que comença: per estudiar-lo, per establir les prioritats (sobretot allò que és important, més enllà del que és urgent), per calmar-nos i dedicar temps a nosaltres mateixos, al nostre cos, a la nostra ment.

L’ideal seria adapatar al màxim el nostre horari als cicles solars: aixecar-nos amb el sol, meditar una estona, esmorzar en abundància i amb tranquil·litat… El principal efecte secundari de llevar-se d’hora és que anem al llit més aviat i, per tant, deixem d’omplir d’activitat i d’insomni les hores de foscor. Així doncs, amb el temps i una mica de pràctica, podem deixar que sigui el sol qui ens desperti a través de la finestra, o posar-nos el despertador uns minuts abans i sortir a rebre’l.

ALGUNS CONSELLS QUE ENS AJUDARAN A LLEVAR-NOS D’HORA:

1. Una bona motivació: meditar o córrer mitja hora, fer ioga, tai-txi; o llegir, escriure… el que sigui. Però sempre ha de ser una activitat allunyada de les nostres obligacions més immediates.

2. Començarem a poc a poc. En principi el més important no és aixecar-nos molt abans sinó anar a dormir més d’hora. Per exemple, podem anar a dormir una hora abans de l’horari habitual i dedicar mitja horeta a llegir o a fer una activitat relaxant per acabar el dia; i així, pel matí, no ens costarà gaire aixecar-nos mitja hora abans.

3. Hem de tenir clar a què dedicarem aquest temps extra: si tenim pensat meditar, prepararem l’espai on ens asseurem perquè quan ens despertem ja estigui tot a punt. Si després volem pendre un bon esmorzar, haurem de tenir tots els ingredients a punt. Si volem sortir a córrer, pensarem el recorregut i prepararem la roba, les sabatilles, etc. Si volem escriure, posarem a punt la taula on treballarem, el paper, el quadern o l’ordinador, etc.

4. Reservarem els darrers minuts a organitzar la jornada: què farem, quines són les prioritats, quines feines quedaran pendents, quines només començarem, etc.

Segur que si ho intentes aviat et serà difícil viure sense aquest avantatge. I si encara no tens clar si començar a llevar-te més d’hora o no, apunta en un full de paper tot el que podries fer si el dia tingués dues hores extra i en un altre full, les coses que et perdràs si aixecar-te pel matí implica anar a dormir abans. Ah! i recorda que, majoritàriament, els adults hem de dormir entre 7 i 9 hores.