Tinc un crític intern ferotge

Camí Recasens

El crític intern forma part de l’autoestima baixa i és una forma patològica i insana d’exercir l’autocrítica i acaba convertint-se en un ferotge maltarcatador cap a tu mateixa.

La Cristina sempre ha tingut la sensació de donar voltes i més voltes a tot el que fa o diu. Per buscar on ho ha fet malament; o per veure on s’ha equivocat: en una reunió de feina, en una conversa amb la seva amiga… amb els fills… i sempre troba alguna cosa de la qual penedir-se, alguna cosa que no havia d’haver dit o d’haver expressat. Per altra banda és com si tothom li pogués veure els defectes, com si fos transparent: és com si l’altre l’estés avaluant i  de l’altre en depengués la seva vàlua personal.

El seu estat d’ànim depèn de l’altra persona i no d’ella, se sent com si algú pogués posar la mà al seu interior i remanar-lo al seu gust, com si la seva autoestima s’omplís i es buidés en funció dels altres.

Sent una veu interior que la corregeix, la castiga i que, en realitat, la maltracta sense que pugui fer res més que intentar seguir endavant, intentar fer-ho bé, però mai no aconsegueix la sensació de benestar. La Cristina té un critic intern ferotge.

Però això no li passa només amb les crítiques: a la Cristina tampoc li agrada rebre elogis, quan algu li diu que ho ha fet estupendament bé, ràpidament el seu cític intern surt per dir-li: a veure si ara em tornaré una creguda…

La Cristina ha estat molt ben educada,és molt considerada amb els altres i molt correcta moralment, però profundament infeliç i trencada per dintre. Obté l’eterna sensació que mai no arriba allò que vol i desitja: mai no és suficient: se sent un error i  està convençuda que no té remei.

 El crític intern forma part de l’autoestima baixa i és una forma patològica i insana d’exercir l’autocrítica. És una manera de funcionar creada per la nostra ment i el nostre cos a partir d’instruccions rebudes durant la infància, esquemes mentals rígids i inamovibles, creences limitants, generalitzacions, etiquetatges, distorsions correctores i inflexibles per intentar aconseguir viure i avançar en la vida, encara que, amb el temps, acaba convertint-se en un ferotge maltarcatador cap a tu mateixa. És un aprenentge que has fet de petita.

La Cristina està posseïda pel seu crític intern i això la paralitza. La manera com es diu les coses és molt feridora, la deixa sotmesa a pensaments sense sentit, la bloqueja i sobretot la desvia de reflexionar sobre quina és la millor solució al seu conflicte. Té la idea que és una persona imperfecta peró que millorarà a força de cops.

El to que utiliza és sever, castiga com a solució a l’error, reprimeix i confón els sentiments, angoixa i utilitza la culpa com a sentiment principal. Es recolza en un criteri extern que és la moral. Confón conducta i persona. És paralitzador.

L’autocrítica, en canvi, és la capacitat única de l’ésser humà d’avaluar se a ell mateix i de treure’n aprenentatges. És saludable i utiliza un to càlid que et fa sentir que millores.

Què necessites per detectar el teu crític intern:

  1. Observar el què penses i els teus sentiments davant d’un fet, el teu critic intern és la manera com et parles a tu mateix (els fets i els sentiments són reals però la manera com te’ls expliques no ho són).
  2. Analitza el teu llenguatge, el crític intern dóna preferència a les expressions: “he de…”, “he de fer de…”,  “el que no s’ha de fer és…”; i també utilitza amb freqüencia etiquetes i generalizacions cap a tu mateixa. Si el sentiment intern que tens és vertader però desagradable és el critic intern que t’està parlant, el crític intern et deixa una sensació horrible i et condemna. En canvi si el sentiment intern és verdader i bo, qui t’està parlant és el teu jo intern saludable, que et protegeix i que quan et parla sempre et fa sentir bé, et diu què necessites.
  3. Esbrinar la funció del teu crític intern: de què m’està protegint? què vol evitar-me?
  4. Canvia el teu crític intern per una veu cuidadora amable i amorosa, sense etiquetes ni judicis.
  5. Mantingue’t en la presència de l’espectador (dissociat, que es diu en PNL): observa com si fossis un espectador extern: fixa’t en el que et dius, reconeix que hi ha una part de tu que està espantada, digue-li que la sents però que no faràs el que et digui. Observa els teus sentiments, escolta’ls, però recorda: tu no ets els teus sentiments. No donis més credibilitat a una part que a l’altra. Ets més que tot això, ets algú que per damnut de tot vol ser feliç.
  6. Escull la teva veu saludable, la que sap què és el millor per tu i, després d’escoltar-la, tria la millor opció.

 


*Els articles de la web del Piset sempre són originals i redactats expressament pels seus autors. No tenim cap problema amb la reproducció i difusió total o parcial dels articles, però demanem repecte pels seus autors i, per tant, demanem que se citi l’autoria i la procedència. En aquest cas Camí Recasens Massagué · El Piset de Cambrils · www.elpiset.cat.